Äidiltä tyttärelle

Työni parhaimpia puolia on saada puettaa eri sukupolvien naisia. On mielenkiintoista nähdä, miten ikä vaikuttaa vaatemakuun ja pukeutumistyyliin. Tai sitten ei.


Nykyään vaatteissa ei ole ikärajaa, kuten vielä muutamia vuosia sitten oli. Olen itsekin siitä elävä esimerkki: 17-vuotiaat tyttäreni ja minä käymme ahkerasti toistemme vaatekaapeilla. Joskus kyllä mietin, että kenen meistä pitäisi kiinnittää huomiota pukeutumiseensa, minun vai tyttärieni, hahaa!

Laitoin muutamia viikkoja sitten omaan Facebookiini viestiä, että etsin kuvauksiin eri ikäisiä ja kokoisia malleja. Yllätyin kovasti, miten paljon vapaaehtoisia sinne ilmaantui. Ihanaa, miten paljon sain uutta väkeä reserviin tuleviin kuvauksiin.

Halusin kirjoittaa blogijutun saman perheen mutta eri sukupolven naisista. Tähän juttuun lähtivät innolla mukaan laihialaiset Pirjo Lohela ja Maj-Britt ”Maibi” Lehtola. Olin etukäteen ajatellut, että pian seitsemänkymmentä vuotta täyttävälle äidille sopisi klassiset aikuisen naisen vaatemerkit, kuten Modelia ja Shenina. Vielä mitä, sieltähän tulla tupsahti bling-blingiä rakastava menomimmi. Olin myyty!

Tytär olikin sitten pukeutumissaan klassisempaa tyyliä suosiva, musta-valkoiseen väritykseen luottava aikuinen nainen. Tästähän tulisi mielenkiintoinen kuvaussessio, rohkeiden ja omaan tyyliinsä luottavien naisten kanssa.

Naiset saivat valita ensin itse kaksi mieleistä asua. Ensimmäisiin kuviin äiti poimi kaupan rekeistä nahkaa jäljitteleviä kuoseja, joissa se juttu oli mustan hupparin selässä loistava hopeinen tähti. Jalkaan nahkaa muistuttavat coutatut housut ja rokkilookki oli valmis.

Tytär mieltyi pitkälinjaiseen pikkuruudulliseen takkimekkoon, jonka hän bongasi heti ensimmäisenä kun liikkeeseen astui. Ruudut ovatkin olleet tämän syksyn trendijuttu ja tämä asu matkasikin lopulta Maibin mukana Laihialle.

Toisessa itse valitussa asukokonaisuudessa osat hiukan vaihtuivat. Tyttären pitkän mustan collegejakun valkoinen iso teksti selässä kertoo, että tästäkin naisesta löytyy rohkeutta säväyttää pukeutumisella. Maibi harkitsi pitkään, olisiko myös tämä collegemekko päätynyt hänen vaatekaappiinsa, mutta oli sitä mieltä että teksti oli liikaa. Malli tosin olisi ollut täydellinen hänen vartalolleen.

Äiti lähti hieman mukavuusalueensa ulkopuolelle kauniilla, sifonkisella kukkapuserolla ja siihen sopivalla murretun vihreän värillä olevalla neuletakilla. Rohkeutta onkin aina välillä poiketa tutusta ja turvallisesta pukeutumistyylistä esimerkiksi värien suhteen. Saattaa yllättyä positiivisella tavalla. Hyvät valinnat olivat nämäkin naisilta.

Tämän jälkeen pelkokerroin koveni: he valitsivat asut toisilleen, oman makunsa mukaan ja nyt sai mopo luvan perästä vähän keuliakin. Ai että meillä oli hauskaa, huumori kukki ja välillä naurettiin melkein pissat housuissa.

Äiti sai ylleen klassisista klassisimman mustan kotelomekon, jonka päälle tytär valitsi Ribkoffin mustavalkoisen huipputyylikkään neulejakun. Maibi huokaili ihastuneena nähdessään äitinsä pukeutuneena tähän hänen valitsemaansa asuun, joka oli kuulemma kaikkea muuta kuin mihin äiti yleensä pukeutuisi.

Myös Maibilla oli hyppy tuntemattomaan, kun hänen äitinsä pääsi vauhtiin ja valitsi rekeistä kaikkea sellaista blingiä, mitä itse pukisi ylleen. Ja hyvinhän nuo äidin valinnat hänelle sopivat! Kimaltelevat ja hyvin istuvat farkut sekä housujakin kimaltelevampi pusero olivat nappivalinta.

Lopuksi oli minun hetkeni ja päätin, mitä naiset pukivat kuvauksiin ylleen. Valitsin äidille mustan babydoll tyyppisen tunikamekon, jossa on vauhdittajana pientä kullanväristä kuviota. Siinä on samassa vaatteessa tyyliä ja meininkiä, ihan kuin sen kantajassa.

Tytär sai pukea vaihteeksi jotain muuta kuin mustaa ja valkoista. Pehmeä harmaakuosinen neulepaita ja kapea neulehame, joka sopi klassisuudessaan loistavasti rauhallisia ja simppeleitä vaatteita suosivalle naiselle.

Olisipa ollut hieno saada myös Maibin aikuiset tyttären kuvauksiin mukaan, mutta heillä oli nyt muita menoja. Nämä sukupolvien yhteiset vaatekeikat ovat hauska tapa hullutella. Olette tervetulleita piipahtamaan porukalla kaupalla shoppailemaan – ja jos vähän ilmoittelette etukäteen, niin tehdään vaikka lyhyt video muistoksi.


Tarkoituksena oli näiden vauhtimimmien kanssa vain ottaa kuvia, mutta meno yltyi niin vauhdikkaaksi, että teimme myös videon. Sen näet tästä linkistä.