Aikahyppy maalaismaisessa

Lauantaina oli mukavan erilainen (ja hikinen) työpäivä, kun olin lupautunut Kirstinkammarille Ylöjärvelle pitämään pikkuista pop uppia sekä muotinäytöstä.  

Olin jo noin vuoden verran seurannut Kirstinkammarin kuvia instassa. Niissä toimi usein mallina ystäväni Helena ja hänen kauttaan tutustuinkin Kirstiin tänä keväänä. Sain idean pyytää tätä taitavaa naista kuvaamaan myös meidän vaatteita upeassa miljöössään eli Kirstinkammarilla tai torpalla, kuten hän itse tuota tunnelmallista paikkaa kutsuu. Kirstin nostalgisia hääpukuja nähtiin myös meidän tämän kevään muotinäytöksessä.


 

Satavuotiaalla torpalla on mielenkiintoinen tarina. Se oli kaksikymmentä vuotta tyhjillään ennen kuin se päätyi Kirstin omalle pehtoorille eli hänen miehelleen Juhalle. Aikoinaan siellä asusteli sisarukset Alli ja Topi. Molemmat olivat naimattomia ja tarinoiden mukaan melko temperamenttisia tapauksia. Vanhapoikaa oikein vähän pelättiin kylillä kiivaan luonteensa takia.
 
Talon työt tehtiin sisarusten aikaan tietysti hevostyövoimalla sekä sen ajan työvälineillä, kuten esimerkiksi maa käännettiin auralla tai talikoilla. Työkalut ovat säilyneet ulkorakennuksissa ja niitä Kirsti käyttääkin nostalgiavalokuvauksissaan taidokkaasti hyväksi.


 
Kuin vanhasta suomifilmistä
 
Torppa ja sen pihapiiri on kuin vanhasta suomifilmistä. Kun ajoimme Katjan kanssa pihaan, ajantaju katosi ja olimme osa entisajan tarinaa. Melkein näin silmissäni, miten piiat ja rengit ovat kirmanneet yöllä salaa toistensa kamareihin.

Kirsti oli järjestänyt tunnelmallisen päivän torpalle, ja vieraat saivat runsaasti silmänruokaa. Pääohjelmanumerona oli muotinäytös 40-luvulta 70-luvulle. Eikä mikään tavallinen näytös, vaan se oli näytelmän muodossa. Saimme nähdä Aino Marjatan tarinan aina syntymästä naimisiinmenoon asti, olipa mukana yhdet hautajaisetkin.

Kirsti on kerännyt vanhanajan asut tuttaviltaan, kirppareilta ja torpaltakin on tainnut muutama asu löytyä. Hauskin osuus oli ehdottomasti näytelmän lavatanssit (katso video).
 

 

Tuon upean perinnenäytelmän jälkeen oli meidän järjestämä muotinäytös ihan nykyaikaisilla vaatteilla. Olin ollut viime viikon Italiassa ja näytöksessä nähtiinkin uunituoreita mekkoja ja tunikoita, jotka toin mukanani tapahtumaan varten (kurkkaa tästä pieni pätkä näytöksestä).


 
Kiitokset Kirstille kutsusta noin kauniiseen paikkaan ja kiitos myös uusille asiakkaille, joita sieltä Ylöjärven suunnalta saimme. Kirstin elämyksellisiä valokuvia voi muuten kesäkuun ja heinäkuun ajan ihailla myös Soinin kirjastossa.

 

Viikon asu on tämä pellavamekko josta myytiin ensimmäinen satsi melko nopeasti loppuun. Nyt saimme samaa mekkoa uusissa väreissä. Pellava vain on niin ❤️