Haavekuvia Mustion Linnassa

Upea Mustion Linna hurmasi minut ensisilmäyksellä maalaisromantiikallaan ja teki vaikutuksen kiehtovilla tarinoillaan. Sen miljöö sopi erinomaisesti myös uuden FiiniFröökynä-mallistomme kuvauksiin. 

Kävellessäni ensimmäistä kertaa Raaseporissa sijaitsevan kartanon tiluksilla tuntui, kuin olisin matkustanut ajassa taaksepäin. Kauas viime vuosituhannelle, milloin naiset koreilivat juhlapuvuissaan, kantelivat päivävarjojaan ja herrasmiehet näyttivät komeilta hatuissaan. Tiesin heti, että haluan päästä tänne kuvaamaan meidän omaa FiiniFröökynä-mallistoamme Kirstinkammarin valokuvaaja Kirsti Kivimäen sekä hänen serkkunsa, luottomallimme Helena Virmalaisen kanssa.

Olen iloinen, että oma mallistomme on nähnyt päivänvalon haasteellisesta korona-ajasta huolimatta. Business Finlandin tuen avulla olemme voineet kehittää mallistoa. Mallikappaleiden suunnittelutyössä minua ovat avustaneet kotimaiset ompelijat ja olenkin todella tyytyväinen lopputulokseen. Sen verran pitkään olemme näitä suunnittelupöydällä pyöritelleet, että mitoitukset ovat onnistuneita ja sopivat suomalaisille naisille.

FiiniFröökynä-vaatteet valmistetaan Italiassa, se onkin sitten ollut vaikea rasti. Kun en ole päässyt lentämään paikan päälle, on asioita pitänyt hoidella puhelujen ja WhatsAppien avulla. Kuvien värisävyt eivät aina täsmää todellisuuden kanssa ja kielimuurikin häiritsee asioiden etenemistä. Onneksi minulla on ollut saapasmaassa salainen huippuagentti, italiaa sujuvasti puhuva visualisti. Hänen avullaan ovat monet solmut auenneet.

Mallistossamme on tällä hetkellä jo parisenkymmentä tuotetta ja saamme lisää koko ajan. Tarjolla on raikkaita valkoisia, tyylikkäitä mustia ja monia herkullisia värejä: paitoja, mekkoja, jakkuja, tunikoita ja housuja. Erityisen tyytyväinen olen rinkulatunikaan, siitä tuli ihan huippu. Nyt odotan innolla, että pääsen itse paikan päälle valitsemaan kuoseja. Se on varmaa, että FiiniFröökynä-tuoteperheen tarina on vasta alussa.

Hurjaa elämää
Mustion Linnassa

Kuvauspaikkana toimineen Mustion Linnan tarina on todella kiehtova. Museokierroksen vetäjä oli niin mukaansatempaava, että jopa minä jaksoin kuunnella tarinat linnassa vaikuttaneista ihmisistä alusta loppuun. (Lue lisää linnasta Olenko kartalla? -blogista)

Linna on ollut suurimman osan aikaa Linderin suvun hallussa. Heistä jäi mieleeni erityisesti 1800-luvulla vaikuttanut Marie Linder. Tuo epäsovinnainen kirjailija joi olutta ja viiniä, poltti tupakkaa ja ratsasti hajareisin. Hurjasta elämästä nauttinut nainen eli onnettoman avioliiton ja kuoli vain alle kolmekymppisenä. Silti hän ehti jättää jälkensä historiaan maan ensimmäisenä naiskirjailijana. Aikamme nainen (vuonna 1867) kirjan kirjoittajan muotokuvassa ja valokuvaaja Kirsti Kivimäessä on jotain hämmästyttävän samaa. Meni kylmät väreet, kun ensimmäisen kerran näin tämän kuvan.

 

Koimme kesäviikonloppuna matkan menneisyydestä nykyisyyteen. Tunnelma oli mystinen, kun seikkailimme yöllä kartanon tiluksilla. Nykyään museona toimiva linna loisti juhlallisena. Kuvittelin, kuinka Mustion omat kummitukset (niitä on kuulemma neljä) pitivät omia juhliaan alakerran komean ruokapöydän ääressä. Siinä samassa, jossa ovat joskus nauttineet pitkiä illallisia muun muassa Jean Sibelilus, Ruotsin kuningas Kustaa III ja Venäjän tsaarit Aleksanteri ykkönen ja kakkonen. Päärakennuksen lisäksi alueella on romanttinen huvimaja ja kaunis kaarisilta – ne ovat kuin luotuja rakkaudentunnustuksia ja kiihkeitä suudelmia varten. 

Saimme myös olla todistamassa hääpari Minna ja Henri Niemisen iloa – jos minä joskus naimisiin asti pääsen, olisi tämä hurmaava linnamiljöö ehdottomasti listalla hääjuhlien viettopaikaksi. Komeaa hevosvaljakkokyytiä siellä tarjoaa Hallskullan talli.