V…tuksen tilalle videoo

Ensin se oli vain pikku hassuttelua, piristystä korona-ahdistukseen. Muutaman itsetehdyn videon jälkeen huomasin, että niiden avulla voi oikeasti myydä vaatteita. 

Kun minulle ehdotettiin videoitten tekemistä someen, kieltäydyin aluksi silmät pyöreinä ja nauraen kunniasta. Somea selaillessa tulee nopeasti kuva siitä, millaisia vaateliikkeiden videot ovat. Useimmiten niissä pyörii kauppias tai hänen mallinsa esitellen tuotetta monelta kulmalta. 
Kaikki kunnia kauppiaille, jotka näin tekevät, mutta itselleni vaate-esittelyn pitäminen kameran edessä tuntui luonnottomalta. 

En halunnut myöskään samaan muottiin, vaan päätin keksiä omannäköisen markkinointikeinon: pitää löytyä huumoria sekä tarinaa. Mitä asiakas haluaisi valikoimastamme nähdä? Näillä eväillä lähdin maaliskuussa uusille aluevesille kokeilemaan, miten video tavoittaa nykyisiä ja uusia asiakkaita somemaailmassa. 

Vaikka aluksi tein videoita lähinnä piristääkseni itseäni ja muita, huomasin nopeasti myös pikku pätkien tehon. Positiivisten kommenttien lisäksi alkoi tulla verkkokauppaan uutta liikennettä. Se jos mikä lämmittää kauppiaan mieltä ja innostaa uusiin videoprojekteihin.

Meidän mainosvideot ovat myös kehittyneet sitä mukaa, kun on tullut asiakkailta palautetta. Teimme kokeeksi videon, jossa kerrottiin tuotteesta ja hupsista, farkkuhameet myytiin loppuun kahdessa tunnissa. Kannattaa siis tehdä monenlaisia videoita eli hassuttelevien lisäksi myös asiapitoisia ja kuunnella asiakkaiden toiveita. Ehkäpä opin vielä itsekin kameran edessä pyörimään ja kertomaan samalla tuotteesta. 

Itselleni on tuonut todella hyvää mieltä asiakkaiden iloiset kommentit sekä se, että olen saanut tutustua uusiin ja kiinnostaviin persooniin, jotka ovat olleet koko sydämellään mukana videoitten teossa ja auttaneet koronakriisissä. Käsikirjoitukset syntyvät usein lenkkipolulla ja malleja on onneksi helppo houkutella mukaan. Kuvaushetkellä tulee yleensä spontaaneja ideoita – meillä on ihania, heittäytymiskykyisiä ja rohkeita asiakkaita, jotka eivät pelkää kameraa. 

Yksi videomme pääsi jakoon myös Norjassa ja Tanskassa ja näyttöjä sille onkin kertynyt kymmeniä tuhansia. Meitä muuten luultiin norjalaisiksi. Joku tanskalainen oli postannut someen, että näin upea video on tehty Norjassa. Korjasin sinne ylpeänä, että ollaan kyllä Suomesta. 

Markkinoinnin asiantuntijat ennustavat, että vuonna 2021 peräti 82 prosenttia kaikesta viestinnästä verkossa on videoita. Aikamoinen määrä, mutta en ihmettelisi. Videot ovat hyviä herättämään tunteita ja jäävät mieleen. Lisäksi niitä on helppo jakaa eteenpäin. (http://blogi.videolle.fi/10-syyta-ottaa-video-osaksi-sisaltomarkkinointia)



Meillä on töissä nuoren sukupolven edustaja Oona, jonka kanssa olemme opetelleet editointia, kuvaamista ja suunnittelua. Välillä olemme nauraneet kippurassa meidän ideoille, osa hullutuksista on päätynyt videolle asti. 

Vaatteiden esittelyssä video toimii – niissä pystyy pienessä ajassa esittelemään saman tuotteen erikokoisten tyyppien päällä ja useissa väreissä. Sitä paitsi heittäytyminen on hauskaa: koskaan ei tiedä, millainen lopputulos syntyy ja kuinka väki ottaa sen vastaan. 

Minulle nuo videot ovat olleet tavallaan myös ostosmatkojen korvikkeita joista luopuminen on jättänyt aikamoisen loven nykyelämääni. Kun en pääse ostosreissuille Eurooppaan, luon omia vaatematkoja Ylistarossa.

Nyt kun korona-arkea on jatkunut kaksi kuukautta, olen huomannut että elämääni on tullut valtavan paljon myös hyviä asioita. Työt eivät varsinaisesti ole vähentyneet, koska entisten tilalle on tullut uudenlaista työtä. Rauhoittuminen, pysähtyminen ja sen havaitseminen, miten upeita ihmisiä ympärilläni on, on jotain sellaista mitä en ilman koronaa olisi huomannut. 

Voiko jostain näin kauheasta poikia myös jotain hyvää? Mielestäni voi. 

Täältä löydät lisää videoitamme.