Varaa vastuullisuuteen?

Koska ekologisuus ja eettisyys on koko ajan vaatteissa kasvava trendi, haluan kauppiaana tarjota niitä asiakkaillemme. Mutta kuka on valmis niistä myös maksamaan?



Joka kanavasta tuutataan vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista, mikä on mielestäni hyvä asia. Monet valmistajat ovatkin asiaan heränneet ja heillä on tarjota myös esimerkiksi luomupuuvillasta tai ylijäämäkankaista tuotettuja vaatteita.

Suurien muotiketjujen eettisyyttä ja arvoja arvostellaan pari kertaa vuodessa lööpeissä isoin otsikoin, mutta mitään sen kummempaa asioitten hyväksi ei oikeastaan tapahdukaan. Tosiasia on kyllä myös se, ettemme me Suomessa asian hyväksi paljon pystytä edes tekemään. Asia pitäisi lähteä aina kyseisen valmistusmaan hallinnosta.

Myös minä kauppiaana olen havahtunut siihen kysymykseen, että mitä minä myyn? Viime keväänä kävin tutustumassa Kiinassa sikäläiseen vaateteollisuuteen, myös tehtaisiin. Itse en törmännyt lapsityövoimaan, mutta siihen kylläkin, että lähes jokaisella työpaikalla hääräsi koko suku, vauvasta vaariin. Oltiin yhtä suurta perhettä, hymyssä suin.

Muistoihin palasi oma lapsuus – vanhempieni työpaikalla minäkin olen suuremmaksi osaksi kasvanut. Päiväunet tuli vetäistyä äitini kassapöydän alla muovipussien seassa ja se oli siihen aikaan ihan ookoo.

Varmasti lapsityövoimaa maailmalla käytetään, joka on todella kauhea asia. Onneksi sellaiseen en ole törmännyt. En tiedä, mikä olisi reaktioni, sillä rintaa puristaa pelkkä ajatuskin.

Ekologisten ja eettisesti tuotettujen vaatteiden kasvu näkyy myös meillä. Haluan tarjota jokaiselle jotakin, kotimaisia merkkejä meillä on ollut aina.

Tänä syksynä valikoimiin on rantautunut myös uusia, joista erityisen innoissani olen MariMari-tuotteista. Innoissaan ovat olleet myös asiakkaamme, mutta katsaus hintalappuun saa monet pakittamaan. Miksi? Laatu, kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys maksaa, siitä ei päästä mihinkään. Vaikkakaan se, onko tuote halpa vai kallis, ei kerro sitä onko se eettisesti tuotettu vai ei. Tärkeintä olisi tietää tuotteen alkuperä ja sen valmistajan eettiset arvot.

MariMarin tuotteet ovat kaikki Lahdessa suunniteltuja ja tehtyjä, miellyttävää ja kestävää luomupuuvillaa. Mallit ovat ajattomia, tarkoitettu niin jokapäiväiseen kuin juhlakäyttöönkin ympäri vuoden. Ne eivät ole sidottuja mihinkään sesonkiin ja ovat helposti muunneltavissa asusteilla ja kengillä erilaisiin menoihin.

Lisäksi hyvä design ei koskaan vanhene! Niissä ei ole ikärajaa ja useita tuotteita voi käyttää monella eri tapaa. Kuten tätä Beeskirt Bubble -hametta. Joka laittaa näitä tuotteita ylleen, tietää myöskin mistä maksaa.

Pitäisikö meidän kaikkien siirtyä vastuullisuuspuheista myös tekoihin? Vihreätvaatteet.com sivustolla se sanottiin: Eivät vastuulliset vaatteet ole kalliita, vaan vastuuttomat vaatteet ovat liian halpoja.